012-3456789

Mijn blog

In het kader hieronder vind je een overzicht van de vijf meest recente blog berichten die ik op deze site heb geplaatst met direct daaronder mijn nieuwste blogpost. Ik vind het leuk om jullie reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen, kun je op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier hier.

07 Mar 2022 - Hoe zorg je ervoor dat niet langs elkaar heen leeft?
07 Feb 2022 - Hoe ga je verder als je partner is vreemdgegaan
20 Jul 2020 - Relatieproblemen tijdens Corona
30 Sep 2019 - Je hechtingsstijl tekent je relatie. Daar is wat aan te doen.
23 Mar 2019 - De moderne man en zijn libido
De Reis van de Held
In deze blog beschrijf ik het bekende verhaal van “De Reis van de Held”. De 7 stappen helpen je om een nieuwe dimensie toe te voegen aan je leven die je meer in lijn brengt met het pad wat je in je leven wilt bewandelen.

Wil je dit pad bewandelen? Dan kun je mee gaan op een van mijn retraites of kiezen voor individuele begeleiding. Het proces is als het bewandelen van de reis van de held. Je voelt een bepaald verlangen, gaat op reis en komt vervolgens jezelf tegen.

Hoe gaat het in zijn werk
Ik begeleid je van de plek waar je vandaan vertrekt, richting je blokkades, om vervolgens door je blokkades heen te breken en verbinding te maken met diepere lagen in jezelf. Daarnaast help ik je verder naar de volgende stap. De volgende stap ligt meestal iets buiten de comfortzone. Binnen de comfortzone voelt het vertrouwd en verandert er niet zo veel. Iedereen komt uit een andere fase, met andere vraagstukken en een andere state of mind. Ik begeleid je bij het proces om nieuwe dingen te ervaren, te doorvoelen en te beleven. Hierdoor ervaar je meer innerlijke balans en meer keuzevrijheid.

Wat levert het je op
Ik hoor vaak terug van mensen dat ze daarna hun leven en zichzelf anders ervaren: rijker, kloppender, betekenisvoller, ruimtelijker, onafhankelijker, congruenter, energieker, creatiever, zelfverzekerder, dankbaarder, helderder, meer gefocust.

De oorsprong van De Reis van de Held.
De schrijver en hoogleraar mythologie Joseph Campbell wijdde zijn leven aan het onderzoeken van oude mythen, sprookjes en andere verhalen. Het algemene thema dat hij ontdekte noemde hij treffend ‘De Reis van de Held’. Deze Reis van de Held beschrijft in essentie de ‘levensreis’ of spirituele zoektocht die iemand aangaat op zoek naar zijn of haar eigen identiteit.

In ieder mens zit een diep verlangen zichzelf te zijn – of meer te worden.
Om je leven in te richten op basis van jouw behoeften en volgens je eigen visie. Je niet bovenmatig te laten leiden door de verwachtingen van je omgeving, onverwerkte emoties of belemmerende patronen van vroeger. Om je eigen identiteit verder te ontdekken en ontwikkelen.

Het daadwerkelijk invulling geven aan je verlangen gaat niet zonder slag of stoot.
Ongetwijfeld kom je op je reis naar jezelf beren op de weg tegen. Je komt intern in aanraking met je eigen weerstand en emoties en ook extern stuit je op je portie weerstand.

In zijn Reis van de Held onderscheidt Campbell zeven stappen.
Hieronder staan de zeven stappen kort toegelicht:

1. Oproep tot het avontuur
De reis begint met een gebeurtenis – meestal iets onverwachts – die ons verlangen wekt. We worden wakker geschud, geroepen en uitgenodigd om op weg te gaan. Het is eigenlijk een wake up call. Iets heeft je getriggerd: dat kan een plotselinge flinke verandering in je leven zijn (ontslagen, scheiding, ongeluk, ziekte, traumatische gebeurtenis) maar ook een toevalligheid (je ziet iets, leest iets, er doet zich een situatie voor).

Je bent even wakker geschud en voelt vrij helder dat er iets belangrijks op het spel staat voor je. Iets wat jouw leven een andere richting gaat geven...

2. De overwinning van weerstanden
Na de wake up call ontstaat twijfel. Weerstand en verlangen strijden. Angst en opwinding wisselen elkaar af.

3. Magische helpers langs de weg
Als de held heeft besloten zijn weg te kiezen, vindt al snel een ontmoeting plaats met een gids. Iemand die het onbewuste bewust kan maken, waardoor er meer keuze mogelijkheden ontstaan.

4. De wachters aan de drempel
De held is op de grens van zijn comfortzone gekomen. Het overschrijden van die grens betekent het ontmoeten van je angst. Maar voor iedereen die over moed en bekwaamheid beschikt, zal het gevaar wijken.
De Oversteek vindt plaat als het verlangen ontwaakt is en je voelt dat er nog maar 1 keuze te maken is: in beweging komen.

Het voelt misschien als een enorme sprong in het diepe, terwijl je terugkijkend het misschien gewoon een drempel was die je overstapte. De reis begint met de eerste stap, maar om te starten heb je een enorme stap voorwaarts gemaakt. En ook nog in de goede richting... Je weet niet precies wat je te wachten staat maar je vermoedt dat er nog wel wat gaat gebeuren. Iedere held kent zo zijn beproeving tijdens de reis.

5. De weg der beproevingen
Zodra de held de drempel heeft overschreden – en daarmee zijn comfortzone heeft uitgebreid – betreedt hij een droomlandschap vol vreemde, veranderlijke en tweeslachtige vormen. Al deze externe vormen staan symbool voor zijn eigen innerlijke angsten. Met het onder ogen zien van de vormen, ziet de held zijn eigen angsten onder ogen. ‘Alles wat je buiten tegen komt is een uiting van wat je van binnen nog niet hebt verwerkt’, zei Jung al.

Het avontuur is begonnen... Er komen meevallers en tegenvallers, draken en monsters. Je wordt flink getest... Dit klinkt natuurlijk als de minst plezierige fase van de Reis, we zitten niet te wachten op allerlei testen en beproevingen want de reis in zichzelf is al spannend genoeg.

De Beproeving zal vaak voelen als een soort test of je er echt klaar voor bent en of je het echt wilt. Soms heb je bondgenoten maar vaak voelt het ook eenzaam.
Voorbereiden helpt maar deels want de echte beproevingen komen vooral onverwachts en vaak uit onverwachte hoek.

Alert in het hier en nu zijn geeft de meeste kans op succes. Dit is de fase waarin je bewustzijn verruimt en plaats maakt voor het Elixer. Handelen is in deze fase belangrijker dan denken zodat je snel in aanraking met het Elixer kunt komen.

6. Het elixer
Hier is het allemaal om begonnen: het bemachtigen van het Elixer. Dat kan iets echt tastbaars zijn (een huis of nieuwe baan) maar ook een bepaalde betekenisvolle ervaring (waarden, eerlijkheid, trouw aan jezelf) of een verandering van de situatie (loslaten, andere richting, ergens voor staan, je mening geven). De held is een heel mens geworden. Zijn rol in de samenleving (ego) is één geworden met de kracht van zijn innerlijke wezen (zelf).

Kortom, het Elixer staat symbool voor waar jouw Reis om begonnen is. Misschien niet helemaal in die vorm die je voor ogen had maar het heeft iets waardevols opgeleverd en het geeft je leven vanaf dat moment een andere richting.

7. De terugkeer naar de wereld
Net zoals de tocht van een bergbeklimmer pas goed is afgelopen als hij weer veilig beneden aan de berg staat, is de reis van de held pas afgelopen als hij weer is teruggekeerd naar zijn eigen wereld. Hij wordt hierbij geconfronteerd met de ‘botsing’ met de wereld. Hoe vertaalt de held zijn inzichten naar de wereld? Hoe brengt hij het geleerde over? “Hoe vertelt hij opnieuw wat al duizendmaal juist verteld is, maar verkeerd begrepen?”

Dit is de laatste taak van de held.

Geniet van de reis en geef jezelf de tijd en de ruimte om dit als natuurlijk onderdeel van je leven te maken, want ergens voel je het al aan... eens klopt de volgende Wake Up Call weer aan jouw deur ....
Geplaatst op 19 Jun 2017 door JacquelineNaam: Remember me
E-mail:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
psycholoog gooi
NAAM
  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Neem dan vandaag nog even vrijblijvend contact met mij op.
Ik hoor graag van je!

contact
Ik ben lid van:
psycholoog registratie NVPA registratie RBCZ van psycholoog Gooi