012-3456789

Mijn blog

In het kader hieronder vind je een overzicht van de vijf meest recente blog berichten die ik op deze site heb geplaatst met direct daaronder mijn nieuwste blogpost. Ik vind het leuk om jullie reacties op mijn verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen, kun je op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier hier.

07 Mar 2022 - Hoe zorg je ervoor dat niet langs elkaar heen leeft?
07 Feb 2022 - Hoe ga je verder als je partner is vreemdgegaan
20 Jul 2020 - Relatieproblemen tijdens Corona
30 Sep 2019 - Je hechtingsstijl tekent je relatie. Daar is wat aan te doen.
23 Mar 2019 - De moderne man en zijn libido
Thuiskomen bij mezelf en loslaten wie ik dacht dat ik was
In dit blog lees je hoe ik mijn intuïtie volgde. Hoe ik mezelf opnieuw ontdekte, het spirituele pad durfde te volgen en wat mij heeft geholpen om me innerlijk vrij te voelen. En hoe ik nu mensen help om vanuit innerlijke vrijheid in het leven te staan.Mijn werk als psychotherapeut
In mijn vorige blog vertelde ik over de keuzes die ik in mijn leven maakte doordat ik mijn intuïtie ging ontwikkelen en daardoor ook kon volgen. In die periode had ik een bloeiende praktijk voor Integratieve kinder-, psycho- en hypnotherapie in Amsterdam. Ik schreef voor allerlei landelijke bladen en vanuit diverse plekken kwamen mensen naar mijn praktijk om hun kind of zichzelf op weg te laten helpen om weer in balans te zijn. In die tijd was ik tevens docent aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie en gaf ik trainingen als bewustzijnstrainer bij Move a Mountain bewustzijnstrainingen.

De therapie route is een weg van A naar B. Iemand komt met een probleem binnen en we inventariseren samen wat diegene daarvoor in de plaats wil. Vervolgens help ik met verschillende interventies en ‘liefdevolle confrontatie’ om de verandering te bewerkstelligen. Het fijne van deze vorm van therapie is dat het kortdurend is dus met gemiddeld 5–15 sessies gaat iemand helemaal blij weer de deur uit.

Mijn werk als bewustzijnstrainer
Het werk van bewustzijnsontwikkeling daarentegen gaat er in beginsel van uit dat het al goed is, dat jij al goed bent en dat je niet hoeft te veranderen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat als ik na een training terug kwam in mijn praktijk of voor de klas stond om les te geven ik even moest schakelen.

Ik volgde mijn intuïtie
Mijn intuïtie volgend liep ik op een dag een spirituele boekwinkel in, Himalaya, die helaas niet meer bestaat. Zo pakte ik ook een boek geheel op mijn intuïtie. Het was het boek ‘Big Mind Big Heart’ van Genpo Roshi. Ik bladerde in het boek en was meteen verkocht. Niet veel later had ik het boek uit en in de weken erna liet ik het boek vaak zien aan mijn collega’s op de Academie. Vervolgens bedacht ik me dat als ik er zo enthousiast over was, dat er wellicht wel meer over te vinden was. Op de website ontdekte ik dat er een 8-daagse facilitator training was in Salt Lake City, Verenigde Staten. Niet veel later zat ik in het vliegtuig voor de opleiding.

Wat ontdekte ik?
Nu ben je wellicht benieuwd waarom ik daar zo enthousiast over was. Dat zal ik je uitleggen. Ik schreef al dat de route van de psychotherapie een route is van A naar B. En dat het werk van bewustzijnsontwikkeling er van uit gaat dat alles al goed is. Genpo Roshi had, met de Voice Dialogue techniek als basis, een methode ontwikkeld die beide werelden met elkaar verbond en daar bovendien nog iets wezenlijks aan toevoegde.

Studeren tussen de monniken

In Amerika verbleef ik tijdens de training in het Zen centrum van Salt Lake City. Voordat ik weg ging had ik nog even een introductie les mediteren genomen ter voorbereiding, dat leek me wel handig. En dat bleek een goed idee te zijn want ik kwam tussen de monniken in zwarte mantels te zitten tijdens urenlange meditaties en ik weet nog dat ik dacht ‘dit zou mijn moeder eens moeten zien’.
In de psychotherapie wordt veel met delen van de persoonlijkheid gewerkt. Bijvoorbeeld het blije, gefrustreerde, eenzame of boze deel. En dat is handig want als alles wat je doet, voelt of zegt aanvoelt als ‘jezelf’ dan kun je er niet mee werken. Als je er naar kunt kijken dan kun je er contact mee maken, mee praten als het ware. En dat deel geven wat het nodig heeft, zodat jij weer in balans komt.
Bij de Voice Dialogue techniek gebeurt dat ook. En wat Genpo Roshi daar aan toevoegde is dat je niet alleen in contact kunt komen met de delen van het ego of van het zelf, maar ook met de delen van het niet-zelf. We gaan dus nu richting het gebied van dualiteit en non-dualiteit. Als dit nieuw voor je is, wat ik me zo kan voorstellen, dan heeft dit wat uitleg nodig.

Non-dualiteit?!

Non-dualiteit heeft te maken met iets dat groter is dan jezelf, wat moeilijk is om te beschrijven of uit te leggen. Het is een gevoel van eenheid. Dat kun je bijvoorbeeld ervaren in de natuur. Mensen met een bijna-dood ervaring hebben dit ook meegemaakt en hierdoor is hun leven vaak fundamenteel veranderd. Ze praten op een andere golflengte, omdat ze een doorkijkje hebben gehad over leven en dood. Als je zo iemand kent in je omgeving herken je dit misschien. Of als je zelf een eenheidservaring hebt gehad, dan weet je waar ik naar verwijs.


Een ervaring die mijn leven fundamenteel veranderde

In het zen centrum leerde ik de methode van Genpo Roshi, Big Mind Big Heart, kennen en werd er in opgeleid. In de avond zaten we dicht bij de Zenmeester, terwijl hij de methode op een diepgaand niveau liet ervaren door de kleine groep aanwezigen. Dit was voor mijn een ervaring die mijn leven op een fundamenteel niveau verandert heeft.
Ik heb dingen ervaren waarvan ik niet wist dat ze bestonden of mogelijk waren en die me raakten met een gevoel van grote dankbaarheid. Ik vat dit vaak samen als ‘spiritualiteit’ als ik er naar verwijs. Veel mensen hebben dan het beeld van zweverig en kunnen zich er geen voorstelling van maken. En dat is ook lastig, je kunt er over lezen maar het gaat erom dat je het zelf gaat het vooral ervaren.

Het ego loslaten als bestuurder van mijn leven
Het belangrijkste inzicht is denk ik dat ik lang heb gedacht dat mijn ‘ego-ik met veel wilskracht en intelligentie’ achter het roer van mijn leven stond. Dat bleek uiteindelijk toch anders uit te pakken. Door de jaren heen heb ik tal van ervaringen gehad die mijn leven hebben verrijkt. Elke keer vanuit een ander perspectief, maar wel eindigend in hetzelfde gevoel. Het gevoel dat ik verbonden ben met het universum, met alles wat leeft. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik minder ben gaan oordelen, omdat dit principe uitgaat dat alles 1 is. En als alles 1 is, is de ander ook een deel van jou. Nou goed ik zal niet verder afdwalen, anders haak je misschien af. Maar nogmaals gezegd, je moet het ervaren. Dat is de sleutel en het zal je leven compleet veranderen.


Mijn ego is dus niet degene die aan het roer staat, maar het is ik zal maar zeggen een veel groter bewustzijn wat de ruimte heeft gekregen. Door alle dingen die moeten en alle oordelen zoveel mogelijk los te laten, ontstaat er een enorme innerlijke ruimte. En daarnaast ook het besef dat we met zijn allen verbonden zijn, een soort oneindige ruimte waarin alles plaats vindt. Dat betekent dat ik me steeds meer laat leiden door mijn intuïtie, luister naar mijn hart en daarmee mezelf de gelegenheid geef mijn vrije zelf te leven.


Innerlijke vrijheid en zijn wie je ten diepste bent
Bewustzijnsontwikkeling, spiritualiteit, yoga en meditatie helpen je om innerlijk vrij te worden, te worden wie je ten diepste bent. Ik geef af en toe Voice Dialogue workshops om mensen hiermee kennis te laten maken en ik gebruik dit weten en deze kennis ook tijdens de yoga lessen en de individuele Life Coaching gesprekken.

Kwetsbaar durven zijn en thuiskomen bij mezelf.

Het brengt ook veel kwetsbaarheid met zich mee, omdat ik allerlei maskers en façades loslaat. En dat betekent als ik in een zakelijke omgeving ben dat ik veel meer de diepte in ga met mensen. Veel mensen merken vrij snel aan mij dat ik hierin thuis ben en me op mijn gemak voel, terwijl ze zelf vaak in een omgeving werken waarin ze vooral hun hoofd volgen en doen wat er gedaan moet worden.

Ik ben dus opnieuw thuisgekomen bij mezelf. Iets dat ik jou ook van harte gun en waar ik mijn levenswerk van heb gemaakt. Ik hoop dat dit blog je inspireert om meer vanuit jouw innerlijke vrijheid te gaan leven. Als je hier vragen over hebt of je wilt dit ervaren dan hoor ik het graag.

Met dankbare groet,
Jacqueline
Geplaatst op 23 Nov 2016 door Jacquelinedoor Kaycee @ 29 Sep 2022 09:49
Are you sure they were Amish? Maybe they were Metonnines. I think Amish travel tby train or ship, rather than airplanes. And I’m sure, when we travel to Bolivia, we see Mennonites.
door Ziggy @ 29 Sep 2022 09:49
More like 40 billion dollars. And dozens of jobs crW//ed!https:/tlpo.energy.gova?page_id=45eonder how many more 'friends of the family' or Solyndra's are on that list?
Naam: Remember me
E-mail:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
psycholoog gooi
NAAM
  • Geregistreerd psycholoog
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Neem dan vandaag nog even vrijblijvend contact met mij op.
Ik hoor graag van je!

contact
Ik ben lid van:
psycholoog registratie NVPA registratie RBCZ van psycholoog Gooi